Kedi Batmaz tarifi, Kedi Batmaz nasıl yapılır?

 Kedi Batmaz Nedir? 

Bolu ilimizin en eski yöresel lezzetlerinden biri olan kedi batmaz yemeği hamurdan yapılıyor ve ister tatlı ister tuzlu şekilde hazırlanabiliyor. Tatlı versiyonunun başrolünde keş (peynir), ceviz, pekmez üçlüsü yer alırken yemeğinde ise; tavuk ciğeri ile yapılır.





Kedi batmaz yemeği hikayesi

Hikayeye göre, fakir bir ailenin oğlu bir gün bir kızı çok sever ve evlenir. Ancak oğlanın annesi bir türlü gelini sevmez. Eşine yemek yapmak isteyen kız mutfakta keş peyniri ve undan başka malzeme bulamaz. Ağlayarak bu iki malzemeden yemek yapmaya çalışır fakat ortaya güzel bir yemek çıkar. Kayınvalide Yemeği bozmak için evdeki kedinin ayaklarını yemeğin üzerine batırmaya çalışır ancak kedinin ayağını bastırmayı bir türlü başaramaz. O günden sonra da bu yemeğin adı kedi batmaz olur.


Kedi Batmaz Nasıl Yapılır?

Kedi Batmaz Bolu Yöresine ait bir hamur işi tarifidir. Lezzetli hamur işlerindendir.

Bolu mutfağından Kedi Batmaz Tarifi

MALZEMELER

    2 su bardağı su
    1 su bardağı mısır unu
    1 su bardağı dövülmüş ceviz
    1 su bardağı tulum peyniri
    2 çorba kaşığı tereyağı

Bolu mutfağından Kedi Batmaz Tarifi

Suyu tencereye alarak kaynatın. Mısır ununu ekleyerek hamur elde edin. Ocağın üzerinde 10 dakika karıştırarak pişirin. Ocaktan alarak 10 dakika dinlendirin. Ceviz ve tulum peynirini karıştırın. Bu karışımın yarısını servis tabağına yayın. Hamuru kaşık yardımıyla küçük parçalara ayırın. Parçaları servis tabağındaki peynirli malzemenin üzerine dizin. Kalan harcı hamur parçalarının üzerine serpiştirin. Tereyağını eritip üzerine gezdirerek servis yapın.

Kedi Batmaz nedir? Kedi Batmazın diğer adı? Kedi batmaz yemeğinin diğer adı nedir?

Halk arasında; gotarma, cotarma ve hotturma adı ile de bilinmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TERMODİNAMİK (THERMODYNAMİCS), YUNUS A. ÇENGEL, 5. BASKI, KİTAP+ÇÖZÜMLER

Mühendislik İçin Fizik 1 Ders Notları

Milletlerarası Özel Hukuk Kapsamlı Özet