Apandisit belirtileri

Apandisit belirtileri nelerdir?

Apandisit nedir?

 Apandisit, karın boşluğunda bulunan safra kesesi ile bağlantılı olan bir tüpçükten (apandis) oluşan dokuya verilen isimdir. Apandisit, genellikle safra kesesi taşı nedeniyle oluşur ve bu durumda, safra kesesi taşı ile tıkanan apandis dokusu iltihaplanır ve bu da apandisit belirtilerine yol açar. Apandisit belirtileri şunlardır:

  • Karın ağrısı: Apandisit belirtilerinin en sık görüleni olan karın ağrısı, genellikle göğüs ve karın üst kısmında yoğunlaşır. Bu ağrı, sol alt kadranın (karın üst bölümünde sol taraf) üst kısmında yoğunlaşır ve sıklıkla sağa doğru yayılır. Ağrı, genellikle hareket ettikçe artar ve bu durumda, karın üst kısmına doğru bir baskı uygulandığında ağrı daha da şiddetlenir.


  • İshal: Apandisit belirtileri arasında sıklıkla görülen bir diğer belirti de ishaldir. İshal, safra kesesi taşı nedeniyle apandis tıkanıklığı nedeniyle oluşur ve bu durumda, mide ve karında şişkinlik ve rahatsızlık hissi de olabilir.


  • Kusma: Apandisit belirtileri arasında sıklıkla görülen bir diğer belirti de kusmadır. Kusma, apandis tıkanıklığı nedeniyle oluşan karın ağrısından dolayı olabilir ve bu durumda, kusma genellikle ağrı azaltıcı ilaçlar alındıktan sonra daha az olabilir.


  • Atipi: Apandisit belirtileri arasında sıklıkla görülen bir diğer belirti de atipidir. Atipi, normal olarak beklenen belirtilerin olmaması durumudur ve bu durumda, apandisit belirtileri genellikle çok belirgin olmayabilir veya tamamen yok olabilir.


  • Ateş: Apandisit belirtileri arasında sıklıkla görülen bir diğer belirti de ateştir. Ateş, apandisit belirtilerinin en sık görüleni olan iltihaplanmaya bağlı olarak ortaya çıkar ve genellikle yüksek olabilir.

  • Halsizlik ve yorgunluk: Apandisit belirtileri arasında sıklıkla görülen bir diğer belirti de halsizlik ve yorgunluktur. Bu belirtiler, apandisit belirtilerinin en sık görüleni olan iltihaplanmaya bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mühendislik İçin Fizik 1 Ders Notları

TERMODİNAMİK (THERMODYNAMİCS), YUNUS A. ÇENGEL, 5. BASKI, KİTAP+ÇÖZÜMLER

Milletlerarası Özel Hukuk Kapsamlı Özet