Reçetesiz Migren İlaçları: En İyi Seçenek Hangisi ?
İçindekiler
Ortak bileşenler
En iyi seçenekler
Parasetamol : asetaminofen
İbuprofen
Naproksen
Aspirin
Kafein
Kombinasyon ürünleri
Riskler
Sonuç olarak
Referanslar
Bir migren atağı geldiğinde ve hızlı bir rahatlamaya ihtiyacınız olduğunda, yakınınızdaki eczanenize gidebilirsiniz. Amaa hemen fark edeceğiniz gibi, raflarda bir sürü migren ilacı var. Peki hangisini seçeceğinizi nasıl bileceksiniz?
Migren ilaçlarınızda hangi aktif bileşenleri aramanız gerektiğini ve bunlarınn birbiriyle nasıl karşılaştırıldığını öğrenmelisiniz.
OTC migren ilaçlarında hangi bileşenleri aramalısınız?
Genellikle, bir OTC migren ilacının etiketinde görmeyi bekleyebileceğiniz pek az içerik vardır. Bunlar şunları içerir:
Asetaminofen (Tylenol)
İbuprofen (Advil, Advil Migren, Motrin)
Naproksen (Aleve)
Aspirin
Kafein
Bu malzemeleri tek bileşenli ürünlerde kendi başlarına bulabilirsin. Bazıları da birleştirilir. Bir örnek, bir ilaçta asetaminofen, aspirin ve kafein içeren Excedrin Migren'dir.
OTC migren ilaçlarının hem marka adı hem de jenerik versiyonları iyi bilinmelidir.
En iyi OTC migren ilaçları nelerdir?
Yukarıda listelenen migren ilaçlarındaki bileşenler, migrenin ana semptomu olan baş ağrısını hedefler. Bu, hangisini seçeceğinizi söylemeyi zorlaştırabilir.
Etki etme süresi, ne kadar almanız gerektiği ve potansiyel riskler söz konusu olduğunda bileşenlerin nasıl farklılık gösterdiğine bakmak yardımcı olabilir. İşte en etkili olanlardan bazılarının dökümü.
1. Asetaminofen
Asetaminofen, migren tedavisi için iyi çalışan bir ağrı kesicidir. Acıyı hissetmenizi sağlayan bazı beyin kimyasallarını bloke ederek çalıştığı düşünülmektedir.
Başlangıç: Asetaminofeni ağızdan aldığınızda, migren ağrısının başlaması genellikle yaklaşık 45 dakika sürer. Ve aç karnına daha hızlı çalışabilir.
Dozaj formları: Asetaminofen, 325 mg ila 650 mg arasında değişen dozajlarda mevcuttur. Buna tabletler ve kapsüller, bir oral sıvı ve toz paketleri dahildir. Excedrin Migren gibi kombinasyon ürünleri, doz başına (2 tablet) 500 mg asetaminofen içerir.
Potansiyel riskler: Asetaminofen, özellikle çok fazla alırsanız karaciğerinize zarar verebilir. Karaciğer problemleriniz varsa veya günde 3'ten fazla alkollü içki içiyorsanız, bu özellikle riskli olabilir. Bu durumda, almadan önce sağlık uzmanınıza danışın.
Unutmayın: Her asetaminofen ürününün etiketinde önerilen maksimum günlük doz vardır. Yetişkinler için bu genellikle 24 saatlik bir süre içinde 3.000 mg ila 4.000 mg asetaminofen arasında değişir. Özellikle asetaminofen içeren birden fazla ürün alıyorsanız, çok fazla almaktan kaçınmak için bu miktarı takip edin. Karaciğer hasarı riskiniz daha yüksekse, sağlık uzmanınız daha düşük bir miktar önerebilir.
2. İbuprofen
İbuprofen, steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) adı verilen bir ilaç grubuna aittir. NSAID'ler, iltihaplanmaya neden olan bir enzim (protein) olan siklooksijenazın (COX) etkilerini bloke ederek çalışır.
Başlangıç: Migren ağrısı için ibuprofen 30 dakika içinde etki etmeye başlamalıdır, ancak rahatlamanın hissedilmesi 2 saati bulabilir. Advil Migraine'in dozu 24 saat içinde en fazla 2 kapsülle sınırladığını fark edeceksiniz. Bu, daha sonra ele alacağımız ribaund baş ağrılarını önlemek içindir.
Dozaj formları: Yetişkinler için OTC ibuprofen 200 mg tabletler, kapsüller ve sıvı jeller halinde mevcuttur. Mevcut dozaj formları arasında sıvı jeller en hızlı şekilde çalışabilir. Daha yüksek doz ibuprofen formları da mevcuttur, ancak sağlık uzmanınızdan bir reçeteye ihtiyacınız olacaktır.
Potansiyel riskler: Kısa süreli NSAID kullanımı çoğu insan için genellikle önemli değildir. Ancak uzun süreli veya yüksek doz ibuprofenin çeşitli riskleri vardır. Bunlar arasında artmış kalp krizi ve inme riski, mide kanamaları ve böbrek hasarı yer alır. Bu koşulların bir geçmişine sahipseniz, ibuprofen almadan önce sağlık uzmanınıza danışın.
Unutmayın: Özellikle ibuprofen içeren birkaç farklı ürün alıyorsanız, ne kadar ibuprofen aldığınızı izleyin. Ciddi yan etki riskini artıran çok fazla almak mümkündür. Güvenli bir miktarda kalmak için ürün etiketindeki talimatları izleyin. Çoğu insan için maksimum günlük miktar 1.200 mg'dır. Ve mümkün olan en kısa süre için en düşük, en etkili dozu alın.
3. Naproksen
Naproksen, migren ağrısı için reçetesiz satılan başka bir NSAID'dir. Ancak bazı araştırmalar, naproksenin birçok insanda migren ağrısı için çok iyi çalışmayabileceğini öne sürüyor.
Başlangıç: Migren ağrısı için, naproksen bir doz aldıktan sonra 30 dakika ila 1 saat içinde rahatlama sağlamaya başlayabilir. Ve ibuprofen ile karşılaştırıldığında, naproksen vücudunuzda daha uzun süre kalır. Genel olarak, genellikle gün boyunca daha az sıklıkta almanız gerekir.
Dozaj formları: OTC naproksen, 220 mg tabletler, kapsüller ve sıvı jeller halinde mevcuttur. Daha yüksek dozda naproksen formları, sağlık uzmanınızdan reçete ile alınabilir.
Potansiyel riskler: Naproksen, ibuprofen ile benzer risklere sahiptir ve ayrıca mideniz için daha zor olabilir. Bu nedenle, sizin için güvenli olduğundan emin olmak için naproksen almadan önce sağlık uzmanınıza danışmanız en iyisidir.
Unutmayın: Çok fazla naproksen almak da mümkündür. Aksi belirtilmedikçe, ürün etiketindeki talimatlara uyun. Genellikle 24 saatlik bir süre içinde 660 mg'a (3 tablet) kadar alabileceğinizi söyler.
4. Aspirin
İbuprofen ve naproksen gibi aspirin de bir NSAID'dir. OTC ve reçeteyle satılmaktadır.
Başlangıç: Migren ağrısı için, aspirin tipik olarak bir doz aldıktan sonra 30 dakika içinde etki etmeye başlar.
Dozaj formları: OTC aspirin, 81 mg ila 650 mg arasında değişen dozajlarda mevcuttur. 81 mg'lık tabletler (düşük doz aspirin de denir) kan pıhtılarını önlemede daha etkilidir. Bu nedenle, genellikle migren ağrısı için daha yüksek dozlar alırsınız. Aspirin ile OTC kombinasyonu migren ürünleri tipik olarak doz başına 500 mg (2 tablet) içerir.
Potansiyel riskler: Aspirin, diğer NSAID'lerle aynı kardiyovasküler risklere sahip değildir. Ancak kanama riskini artırabilir. Nadir olmakla birlikte, Reye sendromu adı verilen yaşamı tehdit eden bir durumla da bağlantılıdır. Bu nedenle Reye sendromu bu yaş grubunda daha sık görüldüğü için 19 yaşından küçük kişiler aspirin kullanmaktan kaçınmalıdır.
Unutmayın: Çok fazla aspirin almak, salisilat toksisitesi adı verilen ciddi bir durumla sonuçlanabilir. Semptomlar arasında hızlı nefes alma, kafa karışıklığı ve kulaklarınızda çınlama bulunur. Bu riski en aza indirmek için ürününüzün etiketinde önerilen doza uyduğunuzdan emin olun.
5. Kafein
Kafein hem OTC hem de reçeteli migren ilaçlarında bulunur. Ağrı hissini azaltmak için beyindeki bir kimyasalı bloke ederek çalıştığı düşünülmektedir. Ve diğer OTC migren ilaçlarının (asetaminofen veya aspirin gibi) onlarla birleştirildiğinde etkilerini artırabilir.
Dozaj formları: OTC kombinasyonu migren ürünleri tipik olarak doz başına (2 tablet) 130 mg kafein içerir. Bu, demleme süresine bağlı olarak kabaca bir fincan kahvedeki kafein miktarıdır. Alternatif olarak, bazı insanlar diğer ağrı kesicilerle aynı anda kafein (içecekler, yiyecekler veya tabletler olarak) alabilir.
Potansiyel riskler: Kafein kan basıncını artırabilir. Yüksek tansiyonunuz veya kalp hastalığınız varsa, kafein içeren herhangi bir ilaç almadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.
Unutmayın: Kafein, bazı insanlar için migren baş ağrılarını da tetikleyebilir. Migren rahatlaması için ara sıra kullanım uygun olabilir. Ancak düzenli olarak kafein almak (ilaçlar, yiyecekler veya içecekler yoluyla) migren ağrısı için daha az etkili olabilir. Bu aynı zamanda bağımlılık ve kafein yoksunluğu baş ağrılarına yol açabilir.
6. Kombinasyon OTC migren ilaçları
Yukarıda bahsedildiği gibi, bu bileşenlerin bazılarını kombine ürünlerde bir arada bulabilirsiniz. Excedrin Migren popüler bir örnektir. Asetaminofen, aspirin ve kafein içerir. Bu kombinasyonu Excedrin Migraine markası ve jenerik versiyonlar olarak bulabilirsiniz.
Rahatlamak için Excedrin Migren alıyorsanız, 24 saat içinde ikiden fazla tablet almamalısınız. Advil Migren'e benzer şekilde, bu, geri tepme baş ağrılarını önlemek içindir.
Bazı araştırmalar, bu kombinasyonun migren ağrısı için ibuprofenden daha iyi ve daha hızlı çalışabileceğini düşündürmektedir. Ancak denemeden önce, tüm bu bileşenlerin sizin için güvenli olduğundan emin olmak için eczacınıza veya sağlık uzmanınıza danışın.
OTC migren ilaçları ile ilgili bazı riskler nelerdir ve bunlardan kim kaçınmalıdır?
Yukarıda her aktif bileşenin risklerinden birkaçını ele aldık. Ama bilmen gereken birkaç tane daha var.
Ribaund baş ağrıları
Rebound baş ağrıları (veya aşırı ilaç kullanımı baş ağrıları), OTC migren ilaçları ile ortaya çıkabilir. Sürekli olarak önerilen miktardan fazlasını alıyorsanız veya bir ilacı ayda 10 günden fazla alıyorsanız, bunların olma olasılığı daha yüksektir.
Sık sık migren rahatlamasına ihtiyacınız varsa, sağlık uzmanınıza önleyici ilaç seçenekleri hakkında danışın. Bu tedaviler migren sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir.
Etkileşimler
OTC migren ilaçları, aldığınız diğer ilaçlarla potansiyel olarak etkileşime girebilir. Örneğin, NSAID'ler kan sulandırıcılar, belirli tansiyon ilaçları ve diüretikler ile etkileşime girebilir. Ve kafein de ilaçlarla etkileşime girebilir. Eczacınız, olası etkileşimleri önceden işaretlemek için mevcut ilaç listenizi gözden geçirebilir.
Tıbbi durumlar
Belirli tıbbi durumlarınız varsa, bazı OTC migren ilaçları almanız sizin için güvenli olmayabilir. Yüksek tansiyon, kalp sorunları ve böbrek hastalığı sadece birkaçıdır. Özel durumunuz için hangi seçeneklerin en güvenli olabileceğini sağlık uzmanınıza sorun.
Sonuç
Asetaminofen, NSAID'ler ve kafein, OTC migren ilaçlarında bulunan yaygın bileşenlerdir. Bunları tek başlarına veya Excedrin Migren gibi kombinasyon ürünleri halinde satın alabilirsiniz.
Bu ilaçlar reçetesiz satılsa da dikkat edilmesi gereken riskler vardır. Örnekler, geri tepme baş ağrılarını, etkileşimleri ve daha ciddi yan etkileri içerir.
Reçetesiz satılan bir migren ilacı düşünüyorsanız, eczacınız hangi ürünlerin sizin için en iyi olabileceğini belirlemenize yardımcı olabilir.
Referanslar
-Johnson & Johnson Consumer Inc. (n.d.). Tylenol dosage information for infants, children, and adults.
-Law, S., et al. (2013). Naproxen with or without an antiemetic for acute migraine headaches in adults. The Cochrane Database of Systematic Reviews.
-Lipton, R. B., et al. (2000). Efficacy and safety of acetaminophen in the treatment of migraine: Results of a randomized, double-blind, placebo-controlled, population-based study. Archives of Internal Medicine.
-National Health Service. (2021). About aspirin for pain relief.
-Nowaczewska, M., et al. (2020). The ambiguous role of caffeine in migraine headache: From trigger to treatment. Nutrients.
-Shapiro, R. E., et al. (2017). Caffeine and migraine. American Migraine Foundation.
-U.S. Food and Drug Administration. (2018). FDA Drug Safety Communication: FDA strengthens warning that non-aspirin nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) can cause heart attacks or strokes.
Yorumlar
Yorum Gönder